Avoimet työpaikat – Mistä sellaisen löytää?

Uusia avoimia työpaikkoja aukeaa Suomessa päivittäin. Suomi on iso maa joten, jokainen kaikki työpaikat eivät välttämättä sijaitse järkevän etäisyyden päässä. Koulutus ja kokemus määrittelevät myös pitkälti millaisiin työpaikkoihin on edes mahdollista työllistä.  Työpaikat avautuvat vähemmän yllättäen sinne missä on eniten yrityksiä ja muita työnantajia, eli suurimpiin kaupunkeihin tai niiden suoraan vaikutuspiiriin. Suurimmiksi kaupungeiksi luetaan Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Jyväskylä ja Oulu. Jos haluat varmistaa työllistymisen, tulisi sinun siis olla valmis muuttamaan isommalle paikkakunnalle.

Mistä suuri määrä avoimia työpaikkoja kertoo?

Suuri määrä avoimia työpaikkoja kertoo siitä, että talous on kasvussa ja yritykset tarvitsevat lisää tekijöitä, jotta voivat vastata asiakkaidensa kysyntään. Suuri määrä avoimia työpaikkoja on tietysti positiivinen ilmiö työnhakijoiden keskuudessa, koska kun työllistymismahdollisuuksia on paljon, niin työllistyminenkin on todennäköisempää. Esimerkiksi rakennusalalla tai ohjelmistokehitysyrityksissä on ollut niin kova pula työntekijöistä, että yritykset joutuvat kamppailemaan osaavista tekijöistä yhä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Avoimia työpaikkoja syntyy, kun yritys kokee tarvitsevansa lisäapua jossain yrityksensä toiminta-alueella. Yleisin syy on yrityksen kasvu ja esimerkiksi laajeneminen toiselle paikkakunnalle. Yrityksen nykyiset resurssit eivät siis vastaa kasvanutta työmäärää, joten heidän on pakko harkita lisätyövoiman palkkaamista eli rekrytointia.

Kuka ilmoittaa avoimesta työpaikasta?

Yritys tekee päätöksen rekrytointiprosessin aloittamisesta. Yritys voi itse hakea työntekijöitä, haastatella ja rekrytoida heidät tai antaa jonkun ulkopuolisen ja juuri rekrytointiin erikoistuneen yrityksen hoitaa koko rekrytointiprosessin heidän puolestaan. Tällaisia yrityksiä kutustaan yleensä rekrytointifirmoiksi, hr-yrityksiksi tai tietyissä tapauksissa henkilöstövuokrausyrityksiksi. Esimerkiksi UKKO Work tarjoaa sekä suorarekrytointeja, että vuokratyövoimaa.  Voit tutustua rekry-yrityksen tarjontaan esimerkiksi täällä: Avoimet työpaikat – UKKO Work.

Yleensä kun yritys päättää hakea itse työntekijää avoimeen työpaikkaansa, niin työpaikkailmoitus tehdään vaan yrityksen omille sivuille. Työnhakijoiden on silloin vaikea törmätä tai tietää edes avoimen työpaikan olemassaolosta. Rekrytointipalvelut tarjoavat laajemman kokonaisuuden rekrytoinnista. Laajempi kokonaisuus tarkoittaa, että työpaikkailmoituksen tekemisen lisäksi he mainostavat sitä sosiaalisen median kanavissa, juuri siellä missä mahdolliset työnhakijat ovat. Yleisiä sosiaalisen median mainoskanavia ovat Facebook, Instagram, LinkedIn ja Twitter. Sosiaaliseen mediaan jakamisen lisäksi työpaikkailmoitus löytyy monista työnhakusivustoiltakin, kuten esimerkiksi TE-palvelusta eli vanhasta Mol:sta.

Mihin työpaikkailmoituksessa pitäisi kiinnittää huomiota?

Avoimia työpaikkoja selaillessa kannattaa huomioida perusasiat, kuten:

 • työnimike
 • sijainti
 • palkka
 • työhön sisältyvät työtehtävät
 • vaadittu koulutustausta ja/tai aiempi työkokemus,
 • yritys ja sen tausta
 • sekä hakuajan päättyminen.

Avoimissa työpaikoissa on myös usein ilmoitettu rekrytoinnista vastaavan henkilön nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite yhteydenottoja ja lisäkysymyksiä varten.

Miksi työpaikkailmoituksessa ei ole kerrottu palkkaa?

Yhä useammin törmää ilmoituksiin, joissa palkan kohdalla lukee eurojen sijasta “sopimuksen mukaan” tai “lähetä palkkatoiveesi”. Tämä tuntuu vähän pöhköltä. Eikö yritys tiedä, kuinka paljon heillä on rahaa budjetoituna kyseiseen työtehtävään? Eikö asiaa ole oikeasti mietitty etukäteen? Miksi palkka on niin suuri salaisuus?

Vastauksena on lähes poikkeuksetta se, että työnantaja on vellihousu, eikä uskalla kertoa julkisesti heidän tarjoamaa palkkatasoa. Toki palkkaan vaikuttaa aina osaaminen, koulutus ja kokemus. Mutta toisaalta kyllä työnantajan pitäisi jo etukäteen tietää millaista tekijää etsitään. Esimerkiksi some-asiantuntijan palkka voi lähteä muutamasta tuhannesta eurosta ja nousta lähes kuinka korkealle tahansa. Vastavalmistunut opiskelija ei voi olettaa saavansa samaa palkkaa kuin esimerkiksi alalle oman firman perustanut ja voitokkaasti myynyt huippuosaaja. On sekä työnhakijan, että työnantajan ajan tuhlaamista jättää näin ratkaiseva tieto kertomatta. Onneksi yhä useampi yritys on kertoo palkkatason jo heti hakemuksessa.

Mistä avoimia työpaikkoja löytää?

Avoimia työpaikkoja löytää seuraavista paikoista:

 • yritysten omilta sivuilta,
 • työnhakusivustoilta (Monster.fi & Duunitori),
 • sosiaalisen median eri kanavista päivityksinä ja/tai mainoksina,
 • rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritysten kotisivuilta,
 • sekä TE-palveluiden sivuilta.

Piilotyöpaikkojen löytäminen

On olemassa myös piilotyöpaikkoja eli avoimia työpaikkoja, joita ei ole vielä julkaistu tai ei julkaista ollenkaan nähtäville. Näitä työpaikkoja voi hakea vain avoimella työhakemuksella tai muuten olemalla suoraan yhteydessä yritykseen. Henkilöstövuokrausyritykset täyttävätkin piilotyöpaikkansa yleensä omasta työnhakijapankistaan eli aiemmin työhakemuksen lähettäneistä työnhakijoista.

Omasta työnhausta voi tehdä helpompaa liittymällä erilaisiin työnhakuun liittyviin ryhmiin Facebookissa ja LinkedInissä. Näistä sosiaalisen median kanavista löytyy niin yleisiä työnhakuryhmiä kuin oman ammattialan ryhmiä. Ryhmissä tarjotaan ja jaetaan tietoa avoimista työpaikoista niin muiden työnhakijoiden kuin itse yritysten toimesta. Ryhmissä voi myös itse ilmoittautua työnhakijaksi ja kertoa minkälaista työtä on etsimässä, ja jäädä odottamaan yhteydenottoja.

Facebookin työnhakuryhmät

Lisäksi lähes kaikilla paikkakunnilla on omat työnhakuryhmät sekä puskaradionsa, joissa voi ilmoittaa työnhausta.

Työnhakijan linkit – Kaikki avoimet työpaikat

Olemme koonneet verkkosivustollemme helpon listan, josta löydät kaikki Suomen avoimet työpaikat. Suurimmat näistä palveluista on jo alustavasti esitelty tässä kirjoituksessa, mutta linkkilistasta löydät tarkemman alakohtaisen hakemiston, joka helpottaa sopivan työn löytymistä: