Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalinen media on erinomainen tapa erottua ja saada näkyvyyttä työnhaussa. Osa yrityksistä jopa rekrytoi ainoastaan sosiaalisen median eli somen kautta.

Sosiaalisen median rooli työnhaussa on noussut huomattavasti. Moni yritys hyödyntää sosiaalista mediaa sopivien työntekijöiden löytämiseksi. Joillain aloilla, kuten viestinnässä ja markkinoinnissa, on sosiaalisen median osaaminen erityisen tärkeä kriteeri rekrytoinnissa.

Erilaisia sosiaalisen median kanavia, joita voi hyödyntää työnhaussa, on useita. Tässä muutama suosituin sekä vinkkejä miten hyödyntää niitä työnhaussa.

 

LinkedIn

LinkedIn on siinä mielessä erilainen sosiaalinen media, että se keskittyy itsensä ammatilliseen esittelyyn. Vakiintunut työnhakukanava erityisesti IT-alalla ja erilaisten asiantuntijoiden keskuudessa, mutta mitään ammattiryhmien rajoituksia ei ole. LinkedIn:n avulla on helppo verkostoitua entisten ja nykyisten kollegoiden kanssa, kunhan vain heiltäkin löytyy oma profiili. Voit myös liittyä omia työnhaun tavoitteita tukeviin ryhmiin.

LinkedIn avustaa askel askeleelta profiilin luonnissa, joten omien tietojen täyttäminen on helppoa. Profiilin voit luoda suomeksi tai englanniksi (tai vaikka molemmilla kielillä). Englanninkielinen profiili kannattaa luoda, jos haet sellaista työtä jossa kielitaitoa arvostetaan. Profiilin täyttämiseen kannattaa panostaa, sillä työnantajat voivat tehdä hakuja antamiesi tietojen perusteella, tarkoitushan on nimenomaan saada näkyvyyttä työnantajien silmissä. Jos olet etsimässä töitä, muista mainita se myös omassa esittelytekstissä. Linkki huolellisesti täytettyyn LinkedIn profiiliin kannattaa mainita CV:ssä.

Aloita luomalla profiili osoitteessa www.linkedin.com.

 

Facebook

Facebook on suosituin ja tunnetuin sosiaalinen media, mutta ei ole erikoistunut ammatilliseen esittelyyn LinkedInin tapaan. Moni yritys kuitenkin ilmoittaa avoimista työpaikoista omilla Facebook sivuillaan, joskus jopa pelkästään siellä. Tästä syystä voit tehdä myös Facebookkiin oman ammattillisen profiilin, jolla voit liittyä sopiviin keskusteluihin ja ottaa yhteyttä työnantajiin. Linkki: Facebook.

 

Twitter

Twitter on tarkoitettu lyhyisiin viesteihin, joita käyttäjät julkaisevat ja jakavat edelleen. Twitter sopii hyvin työpaikkailmoitusten jakamiseen ja oman alan yritysten sekä rekrytoijien seuraamiseen. Moni työnantaja ja rekrytointifirma ilmoittaa avoimista työpaikoista myös twitterissä. Avoimia paikkoja voi etsiä esim. seuraavilta kanavilta ts. hashtageilla: #työpaikat, #rekrytointi. Linkki: Twitter.

 

Pinterest

Pinterest on palvelu, jossa omalle “seinälle” voidaan kiinnittää kuvia ja tekstiä. Sopii hyvin visuaalisen CV:n tai portfolion luontiin, johon voidaan linkittää esim. CV:ssä. Tutustu palveluun tarkemmin täältä: Pinterest.

 

Blogit

Ehkä kaikista työläin vaihtoehto, mutta oma blogi on erinomainen paikka mainostaa omaa asiantuntijuutta ja osaamista. Omaan blogiin voit esimerkiksi linkittää muissa sosiaalisissa medioissa. Blogissa voit kirjoittaa omaan alaan liittyviä kirjoituksia ja täten korostaa asiantuntijuuttasi työnantajien silmissä. Hyvät blogikirjoitukset voivat myös löytyä korkealta hakukoneiden (kuten Googlen) hakutuloksista, lisäten omaa näkyvyyttä. Blogi kannattaa aloittaa, jos koet kirjoittamisen helpoksi oman alan aiheista. On huomioitava, että blogikirjoitukset ovat oman osaamisen markkinointia, joten kirjoitusten laatuun kannattaa panostaa.

Oman blogin voit luoda (ilmaiseksi) esim. WordPress.com palvelussa.

 

Yhteenveto

Sosiaalinen media on varteenotettava työnhaun kanava, jonka merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. Sosiaalinen media antaa mahdollisuuden saada lisää näkyvyyttä työnantajien silmissä ja oman osaamisen markkinointiin. Sosiaalista mediaa voi parhaiten hyödyntää työnhaussa luomalla ammatilliseen esittelyyn keskittyviä profiileja ja kirjoituksia sekä työpaikkailmoitusten seuraamisessa. Käyttämällä hieman luovuutta voi sosiaalinen media poikia juuri itselle sopivan työn!