Tyhjät kohdat ansioluettelossa
- selkeys
- helppolukuisuus
- tietojen oikeellisuus.
Tyypillisesti esimerkiksi aiemmista työpaikoista ilmoitetaan työsuhteen alkamis- ja päättymisajankohta, työnantaja, työtehtävä sekä vastuualueet. Suoritetut tutkinnot ja aiemmat työpaikat luetellaan kronologisessa järjestyksessä useimmiten niin, että ylimpänä on tuorein tutkinto tai työpaikka.
Perhevapaat ovat yleisin syy taukoon työelämästä
Etenkin naisilla perhevapaat ovat tavallisin syy laittaa ura ja työnteko hetkeksi sivuun muiden asioiden tieltä. Mikäli työsuhde jatkuu kotona ollessa, ei poissaolo millään tavalla edes ilmene ansioluettelosta. Joka tapauksessa ainakin jonkin mittaiselle perhevapaalle jääminen on tuttua suurelle osalle työikäisistä, ja se ei herätä työnantajissa ihmetystä. Voi päinvastoin olla hakijan etu, että perhevapaat on jo pidetty ja näköpiirissä ei ole uusia pitkiä poissaoloja työelämästä.
Irtisanotuksi joutuminen ja työttömyys kohtaavat monia
Moni joutuu työurallaan kohtaamaan YT-neuvottelut ja työsuhteen irtisanomisen ainakin kerran, toiset jopa useasti. Irtisanotuksi joutuminen ei läheskään aina ole työntekijän syy, eikä siitä johtuvaa aukkoa ansioluettelossa tarvitse salailla tai hävetä. Työttömyysjakso on helppo perustella perehtymällä huolellisesti niihin syihin, jotka piilevät YT-neuvottelujen taustalla.
Sapattivapaa kasvattaa henkistä pääomaa
Irtiotot ja sapattivapaat ovat yhtä tavallisempia etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Moni toteuttaa haaveensa elämänmuutoksesta ja irtisanoutuu, pakkaa omaisuutensa varastoon ja suuntaa kuukausiksi tai vuosiksi pois työelämän ja kiireisen arjen oravanpyörästä. Etenkin pitemmän aikaa kestävän maailmalla kiertelyn toteuttaakseen saattaa joutua irtisanoutumaan työstään, joten kotiin palaamisen jälkeen mahdollisesti seuraa vähintään lyhyt työttömyysjakso. Sen vastapainona hakija on sapattikuukausien aikana kuitenkin parantanut kielitaitoaan, avartanut maailmaansa, mahdollisesti solminut uusia kontakteja sekä kerännyt lisää rohkeutta, itsevarmuutta ja toimeliaisuutta.
Fyysinen tai henkinen sairaus voi estää työnteon
Elämää ei voi ennustaa, ja ajoittain ikävät asiat ja takaiskut koskettavat jossain muodossa jokaista. Kuka tahansa voi yllättäen sairastua henkisesti tai fyysisesti, ja joskus tilanteesta voi seurata myös ansioluettelossa näkyvä pitempi työttömyysjakso. Tällaiset asiat eivät ole millään tavalla riippuvaisia työntekijän pätevyydestä tai ahkeruudesta, ja niinpä terveysmurheisiin liittyvät aukot ansioluettelossa ovat täysin hyväksyttäviä ja ymmärrettäviä.
Kuten edeltä huomaa, eivät ansioluetteloon piirtyvät tauot eri työsuhteiden välille missään tapauksessa tarkoita ongelmia työnhaussa. Avoimuus, rehellisyys ja suoruus kantavat pitkälle, ja eteen tulleet vaikeudet selättäneellä ja voimavarakseen kääntäneellä työnhakijalla on usein sellaista kypsyyttä ja harkintakykyä, mikä varmasti on suureksi avuksi työuran myöhemmissä vaiheissa. Omien valintojensa ja elettyjen kokemustensa takana suoraselkäisesti seisova työnhakija henkii sellaista itsevarmuutta ja karismaa, että se varmasti kiinnostaa myös työnantajapuolta.