Työhaastattelu

Laatimalla hyvän työhakemuksen ja ansioluettelon olet ehkä saanut työnantajan vakuuttuneeksi siitä että sinut kannattaa kutsua työhaastatteluun. Tässä muutama vinkki kuinka onnistua myös työhaastattelussa.

Valmistautuminen työhaastatteluun

Olet luultavasti jo työhakemusta laatiessa tutustunut hieman yritykseen ja sen tuotteisiin tai palveluihin. Työhaastattelukutsun saatuasi kannattaa tutustua lisää yrityksen toimintaan jotta voit luoda kuvan että olet aidosti kiinnostunut haettavasta työpaikasta. Samoin kannattaa lukea työpaikkailmoitus uudelleen läpi ja sisäistää minkälaista henkilöä paikkaan haetaan ja miettiä jo valmiiksi miksi juuri sinä täytät nämä vaatimukset.

Eli samoja asioita kuin työhakemusta laatiessasi olet miettinyt, mutta kuinka voisit kertoa vielä tarkemmin kokemuksestasi ja taidoistasi joita työpaikassa tarvitaan. Työhakemuksessa ja ansioluettelossa jouduit tiivistämään osaamisesi lyhyeen dokumenttiin mutta varaudu nyt kertomaan mainitsemistasi seikoista tarkemmin. Näitä asioita kannattaa miettiä jo ajoissa esim. päivää ennen työhaastattelua.

Mieti myös valmiiksi mitä sinä haluat kysyä työpaikasta työhaastattelijalta. Muista myös pukeutua asiallisesti.

Yleisiä kysymyksiä

Tässä muutama yleinen kysymys joihin saatat joutua vastaamaan ja joihin kannattaa miettiä vastaukset valmiiksi:

  • Vahvuutesi
  • Heikkoutesi
  • Edellisten työtehtävien sisältö
  • Miksi haet kyseiseen työpaikkaan
  • Mitä tiedät työnantajasta entuudestaan
  • Mitä tulevaisuuden tavoitteita sinulla on
  • Mitä harrastuksia sinulla on

 

Tässä vain muutama esimerkki eikä aivan kaikkiin kysymyksiin pystykkään valmistautumaan. Valmistaudu kuitenkin kertomaan lyhyesti itsestäsi ja erityisesti niistä seikoista minkä takia sinut tulisi valita. Jos sinulla on hyvä käsitys haettavasta työpaikasta ja vahvuuksistasi sen suhteen tulet pärjäämään hyvin. Keskity miettimään hyvät vastaukset tärkeisiin ja olennaisiin kysymyksiin.

Olemme kirjoittaneet myös artikkelin, jossa esitellään tarkemmin yleisimmät kysymykset ja miten vastaat niihin täydellisesti: Yleisimmät työhaastattelukysymykset.

Hyvä ensivaikutelma

Ensivaikutelma on aina tärkeä joten panosta myös siihen. Hyvän ensivaikutelman tekeminen ei kuitenkaan ole vaikeaa: siisti olemus ja pukeutuminen, ajoissa paikalla oleminen, reipas tervehtiminen ja hyvät käytöstavat riittävät.

Varsinainen haastattelu

Vastaa kysymyksiin selkeästi ja rehellisesti. Keskity vastauksissa tuomaan esille kuinka voit auttaa työnantajaa. Hyvä valmistautuminen auttaa tietämään minkälaista työntekijää työnantaja hakee. Osoita kiinnostuksesi kyseiseen työpaikkaan olemalla aktiivinen: kysy kysymyksiä myös itse ja tuo esille kykyjäsi jotka auttavat kyseisessä työtehtävässä.

Vahvasti lopussa

Olet selviytynyt hyvin tähän asti joten lopeta haastattelu myös vakuuttavasti. Haastattelun lopussa esille tulevia asioita on mm. kuinka edetään jatkossa: kysy milloin päätös palkkaamisesta tehdään ja milloin voit tiedustella onko sinut valittu.

Kun kummatkin osapuolet ovat esittäneet kaikki kysymyksensä haastattelu päättyy. Muista kiittää mahdollisuudesta tulla haastatteluun.